TIOP-1.2.2-09/1-2010-0030

2011. április 08.
 
A Veszprém Megyei Önkormányzat sikeresen pályázott a TIOP-1.2.2-09/1 Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése pályázati kiírásra a „A Laczkó Dezső Múzeum tanulmányi raktárának kialakítása – iskolabarát fejlesztés” című, TIOP-1.2.2-09/1-2010-0030 számú projekttel. 2010. szeptember elején megkezdődhetett a beruházás a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Török Ignác utca 5. szám alatti raktárépületében, amely tervezetten 2011. december elsején fejeződik be.
 
A projekt célja a Laczkó Dezső Múzeum raktárbázisának iskolabarát fejlesztése. A fejlesztés során a történeti-néprajzi raktárbázis területének felén, mintegy 665 m2 alapterületen közel 20.000 műtárgy részbeni bemutatására és tanulmányozására alkalmas tanulmányi raktárt alakítunk ki. A már meglévő raktárt építjük át korszerű, akadálymentes, a vendégfogadás és oktatás feltételeinek megfelelő „látványraktárrá”. Oktatótérrel és informatikai pontokkal ellátott tanulmányi raktár és egy vendégfogadó tér kialakítására nyújt lehetőséget a pályázati úton elnyert összeg.
A projekt keretében új műtárgytároló rendszer kialakítására is sor kerül, mely növeli a tanulmányi tár értékét mind esztétikai, mind tartalmi szempontból. Az új tároló rendszer megfelel az oktatási és a műtárgyvédelmi követelményeknek is. A vitrinek és a speciális megvalósítás felkeltik az érdeklődést, kiemelik az értékesebb tárgyakat, képesek összefüggések bemutatására. A raktár különlegessége, hogy nem csupán fizikai formában fog megjelenni, hanem interneten keresztül is bárki kutakodhat a régmúlt kincsei között.
A beruházás révén olyan múzeumi műtárgyak lesznek hozzáférhetők, melyek eddig teljesen el voltak zárva a látogatók elől. A műtárgyakhoz való hozzáférhetőség, mind digitálisan, mind fizikai formában lehetővé válik. A múzeumpedagógiai órák hatékonysága növelhető a tárgyak kézbevételével, közvetlen tanulmányozásával a történelem, hon- és népismeret, valamint a művészettörténet témakörében. A megfoghatóság révén a látogatók nem csupán bővebb ismeretanyaggal, hanem élményekkel gazdagodhatnak. Jegyzetek készítését, a digitális nyilvántartás böngészését kerekeken gördíthető, mobil kutatóállomás segíti.
Az iskolai oktatás kreativitását támogatja az új tér és az új témák bevonása, valamint biztosítja a színvonalas múzeumi kutatás lehetőségét, és ezen keresztül az önképzés feltételeit.
Az akadálymentesítésnek köszönhetően növekszik a múzeumi tudáshoz való egyenlő hozzáférés esélye. Ezt akadálymentes közösségi terek, lift, látássérülteket segítő vezetősáv, valamint magyarázó piktogramok teszik lehetővé.
A bővítés során 20-25 fő befogadására alkalmas oktatótér kerül kialakításra, amely az üveg- és szoborgyűjtemény raktári terével épül egybe. A terem vetítési lehetőséggel, asztalokkal, székekkel, tanári számítógéppel való felszereltsége alkalmassá teszi előadások tartására, feladatok megoldására és ellenőrzésére, a duplum műtárgyakkal, kellékekkel való foglalatosságokra.
A fejlesztés megvalósításával várhatóan több általános- és középiskolás, egyetemista keresi fel a múzeumot egyénileg és csoportosan is. További célja a projektnek, hogy egyéni kutatók szükségleteit is kielégítse. Így a „látványtár” joggal lehetne a helyi lakótelepek és iskolák kulturális központja is.
 
Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Veszprém Megyei Önkormányzat, 8200 Veszprém, Megyeház tér 1.
 
Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
ESZA TÁRSADALMI SZOLGÁLTATÓ NONPROFIT KFT.
1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület
Levélcím: 1385, Budapest Pf. 818
Tel.: (061) 273-4250; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség:
 
Irányító Hatóság:
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30