Accessibility Tools

VESZÉLYHELYZET Veszprém Megyei Német Önkormányzat „2020. november 4.-„

A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki a 478/2020. (XI. 3.) Kormány rendelettel 2020. november 4. napjától.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.véd. tv.) 46. § (4) bekezdése szerint:
„Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.”

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Nektv.) 153. § (1) bekezdése szerint:
„Ahol e törvény eltérően nem rendelkezik, a nemzetiségi önkormányzatokra és az átalakult nemzetiségi önkormányzatokra alkalmazni kell a helyi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokat, az adósságrendezésre vonatkozó rendelkezések kivételével.”

A Nektv. 153. § (2) bekezdése szerint, ahol a Nektv. eltérően nem rendelkezik, a nemzetiségi önkormányzatok tisztségviselőinek jogállására, a polgármesteri tisztség ellátására vonatkozó törvényi rendelkezések alkalmazandóak.

A két törvény fent hivatkozott rendelkezései tehát egyértelműen kimondják, hogy a Magyarország Kormánya által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének (közgyűlésének) feladat- és hatáskörét a nemzetiségi önkormányzat elnöke gyakorolja a jogszabályokban meghatározott korlátokkal.

Fentiekre tekintettel a Veszprém Megyei Német Önkormányzat Közgyűlésének munkaterv szerinti, valamint a Közgyűlés bizottságának soron következő, a veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt tervezett ülései elmaradnak.
A veszélyhelyzet idején a Veszprém Megyei Német Önkormányzat Közgyűlése és annak bizottsági feladat- és hatáskörében eljárva meghozott elnöki döntések:

 hatarozatok

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30